Aikido
Morihei Ueshiba
De grondlegger van Aikido, de Japanner Morihei Ueshiba (1883-1969), was een zeer bedreven en getalenteerd beoefenaar van diverse oude krijgskunsten. Ueshiba was ook een religieus mens en bestudeerde het Shinto (inheemse religie van Japan), het Boedhisme en Chinese klassiekers.
In oude krijgskunsten werd geleerd om de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen. In religie gaat het om in harmonie leven met de medemens en de omgeving. Ueshiba liet deze twee uitgangspunten samenvloeien en hij ontwikkelde rond 1948 een nieuwe krijgskunst: Aikido … een krijgskunst gebaseerd op een filosofie van geweldloosheid en harmonie.
Aikido betekent vrij vertaald: ‘De weg van de harmonie’. Dit komt voort uit de samenstelling van het woord
AI – KI – DO. DO is te vertalen als ‘weg’ of ‘manier waarop’. AI betekent ‘ontmoeten’ en ‘samenkomen’ en ‘harmonie’. KI betekent ‘universele (levens)energie’ en ‘geest’.
Aikido is geen vechtsport. Aikido is gericht op het controleren en het neutraliseren van een aanval. Aikido kent dan ook geen competities of wedstrijden.
In de Aikido lessen van Aiki-Training wordt er evenredig veel aandacht besteed aan het aanleren van Aikido technieken als aan aikido principes en vaardigheden zoals: balans, innerlijke kracht, zelfbeheersing, concentratie, aandacht, zelfvertrouwen, verbinding en samenwerking. Deze principes worden in de lessen van Aiki-Training naar het dagelijkse leven vertaald en geoefend.
In de kindergroepen worden Aikido principes en technieken op een speelse en pedagogisch verantwoorde manier aangereikt, waarbij vooral het plezier met elkaar oefenen en nieuwe ervaringen opdoen voorop staat.
Lees hier meer over de lessen van Aiki-Training
Wie geeft er les bij Aiki-Training?
De Aikido lessen worden gegeven door Marcel Slomp.
Marcel is een bevlogen Aikido leraar die het liefst het beste in de mens naar boven haalt. Het gaat daarin niet om je kennis, maar om wie je bent en hoe je dat doet. Naast de beleving van de krijgskunst is hij geboeid door het gedrag van de mens en de invloed die je hebt op jezelf en je omgeving. Aikido gaat over meer dan krijgskunst en hij maakt dan ook graag de verbinding en de vertaalslag naar het dagelijkse leven en hoe je als mens daarin op je best kan zijn.