AIKI-TRAINING

Aikido

Morihei Ueshiba

De grondlegger van Aikido, de Japanner Morihei Ueshiba (1883-1969), was een zeer bedreven en getalenteerd beoefenaar van diverse oude krijgskunsten. Ueshiba was ook een religieus mens en bestudeerde het Shinto (inheemse religie van Japan), het Boedhisme en Chinese klassiekers.

Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba

In oude krijgskunsten werd geleerd om de tegenstander zo snel mogelijk uit te schakelen. In religie gaat het om in harmonie leven met de medemens en de omgeving. Ueshiba liet deze twee uitgangspunten samenvloeien en hij ontwikkelde rond 1948 een nieuwe krijgskunst: Aikido … een krijgskunst gebaseerd op een filosofie van geweldloosheid en harmonie.

Aikido betekent vrij vertaald: ‘De weg van de harmonie’. Dit komt voort uit de samenstelling van het woord
AI – KI – DO. DO is te vertalen als ‘weg’ of ‘manier waarop’. AI betekent ‘ontmoeten’ en ‘samenkomen’ en ‘harmonie’. KI betekent ‘universele (levens)energie’ en ‘geest’.

Aikido is geen vechtsport. Aikido is gericht op het controleren en het neutraliseren van een aanval. Aikido kent dan ook geen competities of wedstrijden.

In de Aikido lessen van Aiki-Training wordt er evenredig veel aandacht besteed aan het aanleren van Aikido technieken als aan aikido principes en vaardigheden zoals: balans, innerlijke kracht, zelfbeheersing, concentratie, aandacht, zelfvertrouwen, verbinding en samenwerking. Deze principes worden in de lessen van Aiki-Training naar het dagelijkse leven vertaald en geoefend.

In de kindergroepen worden Aikido principes en technieken op een speelse en pedagogisch verantwoorde manier aangereikt, waarbij vooral het plezier met elkaar oefenen en nieuwe ervaringen opdoen voorop staat.

Lees hier meer over de lessen van Aiki-Training


Wie geeft er les bij Aiki-Training?

De Aikido lessen worden gegeven door Marcel Slomp. Marcel wordt tijdens zijn lessen bijgestaan door Janneke van der Linden, Daan Post en nog enkele leerlingen die bijvoorbeeld assisteren bij de kindergroepen. Sinds 2012 is Aiki-Training een gecertificeerd stagebedrijf (Calibris) en biedt plaats aan enkeletalentvolle, toekomstige trainers/begeleiders.

Marcel Slomp aikido

Marcel Slomp